onsdag 7. november 2018

Finnes det god behandling for lipødem?

                                                                                             (illustrasjonsfoto)

Siden ingen vet helt hva det er som utløser denne lipødem-sykdommen, og hva som faktisk egentlig skjer når disse fettcellene blir syke og hvorfor, så er det heller ikke noen kjent metode eller behandling eller noe medikament som kan hjelpe med å bli kvitt tilstanden.

Det er viktig å passe seg så godt man kan for å ikke tillegge kroppen mer fett som kan utvikle seg og bli sykt, så kosthold og aktivitet er viktig for å ikke om annet å bremse, eller forhåpentligvis stoppe utviklingen. Men selv mange som er strenge og flinke med kosthold og trener masse, kan oppleve at lipødemfettet vokser, noe som selvfølgelig er veldig fortvilende.

Det sees tydelig endringer til det negative under perioder i livet der kvinnelige hormoner er i omskiftning; som pubertet, svangerskap og ved overgangsalder. Foreløpig er det eneste som ser ut til å hjelpe,  å fjerne fettet kirurgisk. Det vil si; fettsuging. De siste 20 årene har spesielt tyske leger blitt dyktige på dette med fettsuging av lipødem, men flere kommer etter.

I Norge har det i et par år nå blitt utført en del lipødem-fettsuginger på Universitetssykehuset i Tromsø, men de har dessverre kun foreløpig kapasitet til å hjelpe pasienter i sin egen helseregion.

I Bergen finnes det også en privatpraktiserende plastikkirurg som har startet opp, og det har etterhvert blitt en del pasienter som har fått hjelp av ham.  Han er opprinnelig tysk og har tett kontakt med erfarne kolleger i Tyskland for utveksling av kunnskap.

Andre land som Tsjekkia, Polen, USA, og som tidligere nevnt Tyskland har gode kirurger med erfaring innen lipødem-kirurgi.

Men , vi henger altså litt etter her på bjerget. Mitt håp er at økt kunnskap blant kvinner selv som er rammet, pasientforeninger, og press politisk vil gi utslag for oss med lipødem. -at Norge skal komme godt og vel i gang med å gjøre det som behøves for å hjelpe sine mange mange lipødemrammede kvinner, slik seg hør og bør for en velferdsstat.

Takk for at du ville lese!

A <3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar