mandag 5. november 2018

Hva er lipødem da, egentlig?



Det er ikke mange som har hørt om lipødem. Dessverre!

Spesielt dessverre, fordi det er så mange som har det. -Denne ukjente fettsykdommen, som ikke kan slankes bort, som ikke kan trenes bort. Ingen vet helt sikkert ennå hva det kommer av. Men vi vet at det kan  trigges spesielt av hormonelle endringer, som pubertet, svangerskap, gynekologiske operasjoner, og menopause/overgangsalder.

Det regnes med at rundt 11% av kvinnelig befolkning har lipødem. Det er mange! Det vil si at alle kjenner noen.. men nesten ingen vet det. Alle kjenner noen, og har sett på stranden eller i svømmehallen, damer med bein som ser ut som dem på bildet over i posten her.

Og alle disse som har det da, uten å vite det... de lever med denne undringen; hvorfor ser jeg ut sånn?, hvorfor føles kroppen sånn?, når livsstilen min absolutt sier at jeg burde hatt en helt annen kropp... utfra det vi har lært! Akkurat, det vi har lært ja..... det er feil! Det "enkle" regnestykket med kalorier inn, kalorier ut, det er faktisk ikke så enkelt!

Det skjer noe rart med fettet hos en som har lipødem. Det begynner på en måte å leve sitt eget liv. Det er ingen som vet akkurat hvorfor og akkurat hvordan, men dette fettet kan plutselig begynne å vokse, det kan begynne å gjøre vondt, og det kan bli hardt,eller det som kalles fibrotisk på fagspråk, og nekte å "smelte" ved forsøk på slanking. Det kan ikke forsvinne ved å endre kost, eller ved å trene, det sitter rett og slett fast. Lipødemfett kan kjennes gjennom huden faktisk. Det er harde kuler, som fra riskorn til valnøtter i størrelse, eller store poser, som gjerne sees rundt knær og på innsiden av lår.

Det er rare greier, og det går som sagt ikke an å slanke dette bort, men man kan få hjelp til å lindre plagene det gir. Derfor er det viktig at kunnskap om denne sykdommen blir spredd, til alle som vil høre. Så del gjerne, på sosiale medier eller snakk med bekjente om dette temaet. Det kan plutselig nå en som trenger hjelp på veien til et enklere liv <3


Jeg legger i dette innlegget inn en lenke til et sted med god kunnskap om lipødem.
Det er et nettsted som er greit å finne frem på. Men det er på engelsk da.
Mange av de nettstedene, og artiklene om dette temaet er på engelsk. Noe av det kan jeg forsøke å oversette i grove trekk, men jeg kan dessverre ikke gjøre det med alt.


https://lipedemaproject.org/



Takk for at du ville lese!

A <3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar